Ben je de dagdagelijkse kost een beetje beu of wil je uitpakken met een diner dat niet alleen lekker smaakt maar ook een lust is voor het oog? Dan hebben wij voor jou alvast enkele smakelijke tips.
Kunstwerk
Laat je inspireren door smaken, geuren en kleuren. Ben je fan van een prachtig kleurenpalet in je interieur, dan mag je gerust ook die stijl doortrekken in je kookkunsten. Laat je inspireren door je favoriete schilderij om ook een unieke compositie op het bord te creëren. Uiteraard moet smaak je eerste prioriteit zijn maar zoals het spreekwoord het zegt, wil het oog ook wat dus besteed voldoende aandacht aan het dresseren van je bordjes. Zorg er ook voor dat de bordjes van alle gasten er ongeveer hetzelfde uitzien. Een van de eerste zaken die mensen doen wanneer ze een lekkernij voorgeschoteld krijgen, is onbewust naar elkaars bord kijken om te vergelijken.
Mis-en-place
Laat vooral je keukengerei het werk doen. Dat betekent dat je best voldoende keukenmateriaal aanschaft dat robuust genoeg is om de klus te klaren. Investeer in een goede dunschiller, een tomatenmes, een grillpan, een kookpot, … zodat je snel en gemakkelijk kunt werken. De ‘mis-en-place’ zoals de echte chefs het zo graag noemen, is bovendien essentieel. Leg dus je kwalitatieve keukengerei maar ook alle groenten klaar die je nog moet schillen, versnijden, koken, … Een goede voorbereiding is immers de helft van alle werk.
Milieubewust
Hou ook rekening met mogelijke allergieën, voedselintoleranties en gevoeligheden voor bepaalde voedingsstoffen. Informeer daarom op voorhand wat kan en niet kan en hou rekening met ingrediënten die mensen echt niet lusten. Besteed daarnaast voldoende aandacht aan hoe je het voedsel bereidt. Om milieubewust te koken, laat je je beter niet verleiden tot de aankoop van een pan met een antibaklaag die niet bijdraagt aan de gezondheid. Investeer daarom in PFAS vrije pannen die je garanderen dat je kunt koken zonder zorgen.
Genieten
En last but not least: geniet vooral van een avond boordevol gezelligheid en leuke verhalen. Laat je dus niet verleiden om voor gerechten te kiezen die jou de hele tijd in de keuken laten staan. Het is niet gezellig als de gastvrouw de hele tijd aan het koken is. Ga dus op zoek naar gerechten die je op voorhand al wat kunt (voor)bereiden of die geen uren werk meer vragen in de keuken. Alleen dan heb je voldoende tijd om aandacht te besteden aan je gasten en dat is minstens even belangrijk om ook van genieten een kunst te maken.
Recent Comments